אירית בן צור – במה לעברית https://www.bama-laivrit.co.il/ לימוד קריאה, הכרת האותיות וסימני הניקוד - דרך סיפורים, שירים וריקוד Tue, 21 Mar 2023 12:52:05 +0000 he-IL hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.5 https://www.bama-laivrit.co.il/wp-content/uploads/2020/05/cropped-cropped-irit-book-logo-1-32x32.jpg אירית בן צור – במה לעברית https://www.bama-laivrit.co.il/ 32 32 האוצרות החינוכיים שבמילים https://www.bama-laivrit.co.il/%d7%94%d7%90%d7%95%d7%a6%d7%a8%d7%95%d7%aa-%d7%94%d7%97%d7%99%d7%a0%d7%95%d7%9b%d7%99%d7%99%d7%9d-%d7%a9%d7%91%d7%9e%d7%99%d7%9c%d7%99%d7%9d-2/ Tue, 21 Mar 2023 12:52:05 +0000 https://www.bama-laivrit.co.il/?p=24843 השפה העברית בנויה משורשים. לכל שורש 3 אותיות שאפשר לשנות את סדרן ולבנות שרשראות של מילים שיש ביניהן קשר רעיוני. זוהי ייחודיותה של השפה העברית.

The post האוצרות החינוכיים שבמילים appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
האוצרות החינוכיים שבמילים

מאת: אירית בן צור  – 'במה לעברית'

השפה העברית

מה אוֹצְרוֹת המילים? אוֹצָרוֹת! אילו אוֹצָרוֹת הן אוֹצְרוֹת? אוצרות מחשבתיים! למי מיועדים האוצרות? לכל יושבי כדור הארץ, אך בראש בראשונה לדוברי העברית! בידינו היכולת לשלוף מצירופי האותיות הייחודים של שפתנו  אוצר ועוד אוצר,לאמץ את המסרים הגנוזים בהם, לנהוג על פיהם, להנחיל אותם לדורות הבאים, לראות כי טוב ולהעבירם הלאה לכל תושבי הארץ שהיא בעצמה אוצר ולכל תושבי 'כדור הארץ' שכולם יזכו ב'דרך ארץ'. רק בשפתינו קיים הביטוי: 'אוצר מילים' כי המילים העבריות הן אוצר הגותי, מחשבתי וחינוכי ממדרגה ראשונה.

השפה העברית  בנויה משורשים. לא כך האנגלית, הצרפתית, הגרמנית, הספרדית והרוסית. כל שורש עברי הוא צירוף אותיות ייחודי שבו אצורים האוצרות המחשבתיים.לעיתים הם נסתרים, לעיתים נדמה שהם גלויים, שהאותיות מאותתות מול עינינו והאוצר הטמון בצירוף שלהן משורשי הווייתו זורח בנפשנו ומאיר את דרכנו, אך לא כך הם פני הדברים. גם הגלוי נותר פעמים רבות במחשכים ואין אנו קולטים את האור המהבהב, אין אנו שמים לב לקרן שנשלחת למוח העברי ומנסה להפציע. אולי משום שנחוץ כאן פענוח קל? להקדיש לרעיון הגלוי כביכול כמה רגעי חשיבה מתוך תשוקה עזה לגלות את מכמני השורש ומסריו. ישנם מסרים פשוטים וישירים למדי וישנם מסרים מורכבים החושפים את שני צידי המטבע, יש כאלה שמרפאים ויש  את אלה שמתריעים.

לא אדע איך ולמה החלו המילים לרקוד במוחי – להתגלגל ולהתהפך, עד אותו הרגע שהתחלתי להצמיח מכל צירוף אותיות שורשי עוד ועוד שורשים ומילים וראיתי את החוט הסמוי המחבר ביניהם. בספרו של עמוס עוז: 'סיפור על אהבה וחושך' הדמות של אביו נוהגת לשחק במילים והוקסמתי. אך רק שנים רבות אחר כך בסדנת התפתחות שבה השתתפתי, תהליכי הגלגול , ההתהפכות והפיענוח החלו להסתחרר במוחי.באופן טבעי וממכר.

מכוח מחשבותיי נוצר המופע הראשון  על חוכמת העברית ששמו: 'מילים יוצאות במחול',אחר כך כתבתי מופע שבו בקשתי להאיר יחסים בתוך משפחה: 'מילה נשית מילה גברית', מופע נוסף הדן בענייני בריאות נקרא: 'הבריאה האיברים ושתהיו לי בריאים' ומופע על חגי ישראל 'חגים ונעים'. הצפיחית שבדבש צבחינתי זה מופע שמועבר גם כסדנה אימונית: ושמו: 'הזמנה יומית לאושר' -התוכנית מובילה מהגמשה להגשמה. והיא בתוכי –  זורמת בדמי. בני גדל ברוח הזאת ויצא טוב. היא מתאימה להורים שההורות מעניינת אותם ככלי התפתחותי, להורים המכירים באחריות העצומה למפתחות שהם נושאים לעיצוב אופיים ועתידם של ילדיהם, להורים שמוכנים לאמץ את הרעיון שאחד המפתחות המשמעותיים ביותר נמצא במילים הנאמרות לאורך הדרך.

מתוך המסר המצוי באותיות ח.ש.ב, ברור שעל פי העברית לחשוב, זה הדבר החשוב ביותר. באמצעות המחשבה אפשר לחשב צעדים, להתחשב, ומה עוד? אם תשנו את סדר האותיות תגלו שחשוב לשבח! על פי מחקר פסיכולוגי שנעשה בארצות הברית על כל משוב שלילי אחד יש להעניק לילד/ה למען האיזון 7 משובים חיוביים. והרי משפתנו זה ברור שיש לשלשל את השליליות ולהתחייב לדבר אחד בלבד: לחיוביות. בתוכנית הזמנה יומית לאושר, מתאמנים על הרחבת והגמשת החשיבה  וזאת על ידי הסתכלות יומית על עצמנו והסביבה מנקודת מבט שונה. 6 נקודות מבט ייחודיות כמספר ימי החול היוצרות: מודעות להרהורים, יכולת לנהל אותן ולהובילן לכיוונים חיוביים, מעניקות כלים להתמודדות עם מצבי רוח ומשברים, וארגז של אוצרות לחינוך הילדים.

בהצלחה!

מה עוד?

המופעים והסדנאות מלווים בשירים מקוריים ובתנועה. הקהל משתתף במשחקי המילים ומופעל קלות בתנועה. מהניסיון רב השנים שהצטבר אפשר לומר שבכל מפגש ומפגש:הלב נרעש ונרגש והחיוך לא מש.

במה לעברית: מופעים לאירועים חברתיים ומשפחתיים, מופע אישי לימי הולדת,

סדנאות לילדים ותוכניות מקוונות לילדים ללימוד קריאה דרך משחק, שירה ותנועה.

The post האוצרות החינוכיים שבמילים appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
משוב מבי"ס 'יהל"ם' באשדוד https://www.bama-laivrit.co.il/%d7%9e%d7%a9%d7%95%d7%91-%d7%9e%d7%91%d7%99%d7%a1-%d7%99%d7%94%d7%9c%d7%9d/ Wed, 28 Dec 2022 11:46:58 +0000 https://www.bama-laivrit.co.il/?p=21627 מאת: חדוק רויטלמנהלת בית הספר  לכל מאן דבעי                                                                                               23.03.2022שלום […]

The post משוב מבי"ס 'יהל"ם' באשדוד appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>

מאת: חדוק רויטל
מנהלת בית הספר 

לכל מאן דבעי                                                                                               23.03.2022
שלום רב,

הנידון: המלצה על תכניות: "קולות ממלכת האותיות", "חוויות מארץ הניקוד"

הגב' אירית בן צור מפעילה בבית ספרנו, זו השנה השנייה, את תוכניותיה לקידום הלשון: "חוויות מארץ הניקוד" לכיתות א' ב'   ו"קולות ממלכת האותיות" לכיתות ג' ד'. התלמידים נהנים מהלמידה בזמר, שיר ותנועה, למידה בה מופעלים כל החושים.

קבוצות הילדים מכל השכבות ממתינות למפגשי הלמידה הנ"ל. אף הצוות נהנה להיות חלק מתהליך הלמידה וממשיך את התהליך המשמעותי בכיתה בספרים הדיגיטאליים וחומרי העזר שאירית בנתה. 
אירית עובדת במסירות, אהבה והארת פנים

מאחלת לה הצלחה מרובה בעז"ה.

חדוק רויטל- מנהלת חמ"ד יהל"ם אשדוד

The post משוב מבי"ס 'יהל"ם' באשדוד appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
משוב מבי"ס 'אמונים' בגבעתיים https://www.bama-laivrit.co.il/%d7%9e%d7%a9%d7%95%d7%91-%d7%9e%d7%91%d7%99%d7%a1-%d7%90%d7%9e%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%9d/ Mon, 26 Dec 2022 16:50:26 +0000 https://www.bama-laivrit.co.il/?p=21443 מאת: איתן הגלילימנהל בית הספר בדימוס הנדון: המלצה לאומנית היוצרת – אירית בן צור אירית בן צור עבדה בבית ספרינו ככוריאוגרפית להצגות סוף השנה במשך 8 שנים רצופות.אירית יצרה קשר חם עם התלמידים, עבדה בשיתוף פעולה פורה עם הבימאית, יצרה כוריאוגרפיות ששילבו יופי, הבעה גופנית ותיאטרליות ותרמה רבות להצלחת ההצגות. במהלך השנים התוודענו ל 3 […]

The post משוב מבי"ס 'אמונים' בגבעתיים appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>

מאת: איתן הגלילי
מנהל בית הספר בדימוס

הנדון: המלצה לאומנית היוצרת – אירית בן צור

אירית בן צור עבדה בבית ספרינו ככוריאוגרפית להצגות סוף השנה במשך 8 שנים רצופות.
אירית יצרה קשר חם עם התלמידים, עבדה בשיתוף פעולה פורה עם הבימאית, יצרה כוריאוגרפיות ששילבו יופי, הבעה גופנית ותיאטרליות ותרמה רבות להצלחת ההצגות. במהלך השנים התוודענו ל 3 תוכניות תיאטרליות לפיתוח מיומנויות הלשון דרך משחק ריקוד ושירה – פרי עטה של אירית בן צור והזמנו אותה לקיים אותן בבית ספרנו מספר פעמים.

להלן הסדנאות שהתקיימו בבית ספרנו – על פי סדר יצירתן.

קולות מממלכת האותיות – לתלמידי כיתות ג עד ו.

סדנה המעוררת את המודעות לשגיאות כתיב שמקורן באותיות שצליליהן דומים זה לזה.
הסדנה מבוססת על מחזמר מקורי שריתק את תלמידנו. הם קיבלו הזדמנות לשחק את הדמויות ולהביע מגוון של רגשות באופן קולי וגופני. הם למדו לצחוק, לכעוס, להשכין שלום, לשמוח, להיעלב ולפחד. הילדים אהבו את השירים והריקודים השזורים במחזמר והטמיעו עוגנים משמעותיים שסייעו להם להתייחס בכובד ראש לנושא, לאתר ולהפחית את השגיאות.

שרים ורוקדים עם האותיות – לתלמידי כיתות א ב

ההיכרות עם כל אות נעשית באמצעות שלל מילים שבהן האות נמצאת, היא כוללת הגייה ברורה  והיא מוטמעת באמצעות הסיפורים והשירים. אין לתאר את שמחת התלמידים כשהם מתבקשים לרקוד לצלילי השירים. סיפור המסגרת שבו האותיות הופכות לדמויות אנושיות המתמודדות עם נושאים הלקוחים מהמציאות המוכרת לתלמידים או ממחוזות הדמיון יוצרת הזדהות שמעמיקה ומשרישה את תהליך ההיכרות עם האותיות.

חוויות מארץ הניקוד – לתלמידי כיתות א ב

הסדנה הוזמנה לתלמידי החינוך המיוחד ולתלמידי הכיתות הרגילות אך עקב פרוץ הקורונה באותה עת היא התקיימה רק בכיתה א של החינוך המיוחד. מורת התלמידים וכל מי שנכח בשיעור גילה התלהבות משיתוף הפעולה של הילדים, משירי ההגייה היפים והמשמעותיים, מהטיול הדמיוני והמצחיק בארץ הניקוד ומתרומתה הגדולה של הסדנה לרכישת הקריאה.

ברצוני לציין שהתוכניות כולן כתובות בחרוזים ובשפה יפה המעשירה את אוצר המלים של התלמידים.
התכנים יפים ומעבירים מסרים נאים וחיוביים והם משולבים בחידות מאתגרות ומשעשעות המבססות
את רכישתן של המילים החדשות. השימוש בכל מיומנויות הבמה מרחיב את עולמם ונפשם של התלמידים.

שיתוף הפעולה עם המורים נעשה באמצעות חומרי עזר: ספרים מקוונים שאירית הוציאה לאור וחומרים שהיא שולחת במייל וזאת כדי שאפשר יהיה להמשיך את התהליך ולהעמיקו בין מפגש למפגש .

הסדנאות מאפשרות לתלמידים להכיר מקרוב ולאורך זמן  סופרת ומלחינה ששוזרת מעת לעת מידע על תהליך היצירה וההתלבטויות הכרוכות בו ולקבל השראה מביצועיה המעולים במשחק, בשירה ובריקוד.

אני ממליץ מאוד לאפשר לכל תלמיד ותלמידה באשר הם להנות ולשפר את מיומנויות הלשון באמצעות התוכניות הייחודיות של אירית בן צור

על החתום:
איתן הגלילי

The post משוב מבי"ס 'אמונים' בגבעתיים appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
לימוד אותיות לילדי הגן ולכיתה א' https://www.bama-laivrit.co.il/%d7%9c%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%93-%d7%90%d7%95%d7%aa%d7%99%d7%95%d7%aa-%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99-%d7%94%d7%92%d7%9f-%d7%95%d7%9c%d7%9b%d7%99%d7%aa%d7%94-%d7%90/ Thu, 11 Aug 2022 10:33:21 +0000 https://www.bama-laivrit.co.il/?p=20746 לימוד אותיות לילדי הגן וכיתה א'אירית בן צור – 'במה לעברית' בריאת העולם 'יהי אור'! אמר האל ותהליך הבריאה החל. אותיות הצטרפו זו לזו והפכו למילים שבאמצעותם, גם בימינו, אפשר לברוא עולם, להגשים חלומות ולקשור קשרים. ללימוד אותיות לילדי הגן ובעת הצורך גם ללימוד האותיות לכיתה א' יש להתייחס בחרדת קודש, כי בריאת העולם של […]

The post לימוד אותיות לילדי הגן ולכיתה א' appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>

לימוד אותיות לילדי הגן וכיתה א'
אירית בן צור – 'במה לעברית'

בריאת העולם

'יהי אור'! אמר האל ותהליך הבריאה החל. אותיות הצטרפו זו לזו והפכו למילים שבאמצעותם, גם בימינו, אפשר לברוא עולם, להגשים חלומות ולקשור קשרים. ללימוד אותיות לילדי הגן ובעת הצורך גם ללימוד האותיות לכיתה א' יש להתייחס בחרדת קודש, כי בריאת העולם של כל אחד מהלומדים והשתלבותם המוצלחת בחברה תלויים בתהליך הלימודי-התפתחותי של קריאה וכתיבה ובחוויות שהם יחוו. מה שנראה לנו כדבר מובן מאליו, הוא הדבר הפלאי ביותר והנשגב

עולם מרתק עומד מוכן ומזומן לאמץ את הפוסעים אל לב ליבה של המהות האנושית. ברגע שהמילים הכתובות יתחילו לאותת ולהפיח רוח חיים במוחם של ילדיכם ותלמידיכם, שער רחב ייפתח בפניהם לכמות בלתי נדלית של ידע, ספרי לימוד וקריאה, מדע ושירה, ספרי תפילה והגות ועוד. למסע החשוב הזה הומצאו ופותחו אמצעי לימוד רבים ומגוונים. ככל שתהיו מצוידים במגוון רחב יותר של אמצעי למידה ובים של אהבה ותחושת שליחות, הדרך תהייה חגיגית יותר, משמעותית, ומוצלחת.  

לימוד סדר האותיות

באיזה סדר עדיף ללמד את האותיות?
מסתבר שיש כמה דרכים ונטיותיה של הגננת או המורה הן שיקבעו את הסדר.

  1. על פי סדר האל"ף בי"ת המיתולוגי, הידוע, והאהוב.

שירים נכתבו והולחנו לטובת 22 האותיות העבריות. הלחן והמקצב מקלים על קליטת השמות.

  1. על פי נושאים הנלמדים

הקשר שנוצר עם מילים הסובבות סביב נושא מסוים הופך את התהליך לחווייתי.

  1. על פי הדמיון הגרפי הקיים בין האותיות ו  י  / כ  נ  / ד ז
    הקשרים פנימיים בצורה הגראפית של האותיות תורמים להטמעת הצורות.

'במה לעברית' מציעה לכם תוכנית חווייתית  ללימוד אותיות לילדי הגן וללימוד אותיות לכיתה א' :  שרים ורוקדים עם האותיות. את האותיות בחרנו להציב בסדר המקובל עם אפשרות לשינוי. לאחר דברי הקדמה המציגים את שמה של האות הממתינה לתורה ואת תכונותיה, היא עולה על הבמה ושרה שיר השזור במילים שבהן היא מופיעה. אין קשר עלילתי בין שירי האותיות לכן הסדר לא משמעותי. למען סיפור המסגרת מוטב רק להשאיר את האותיות אל"ף ותי"ו במקומן. המנון האותיות המלווה בתנועות והאהוב על הילדים ינחיל להם את הסדר הנכון.

דרך ההפקה של צלילי האותיות

שלבו בלימוד אותיות לילדי הגן ובלימוד אותיות לכיתה א' התנסות משחקית משעשעת בחקירת דרך הפקה של כל אות ואות. ישנן אותיות הבוקעות מהגרון ללא שימוש באיבר נוסף, לעיתים מתווספת הלשון. היכן בדיוק היא מונחת? ישנן אותיות שבהן נשתמש בשפתיים או בשפה אחת ובשיניים, ישנן אותיות הנעזרות רק בשיניים וכ"ו. בקשו מהילדים להגות את צליל האות ללא תנועת שפתיים כלומר כאילו שהיא מנוקדת בשווא, ולתת תשובות לשאלה הכפולה: מה מתרחש בחלל הפה בעת ההגייה ומי יוצר את הצליל? בהצלחה!

ניתן להשתמש בדרכי ההפקה כשיטה נוספת לקביעת סדר האותיות, הווה אומר: לחלק את האותיות לקבוצות שאופן הפקתן דומה. זו תהיה גם הזדמנות נפלאה להבחין בהבדלי ההפקה הקטנים בתוך כל קבוצה שכזאת היוצרים את השוני בצלילים.

לימוד האותיות ומילותיהן

זיהוי אות בתוך מילה, מהווה צעד נוסף ומקדם בלימוד האותיות. בדרך כלל הוא נעשה בד בבד עם לימוד האות. ויש 2 שיטות, נפוצות:

  1. לשייך את האות בשלב הראשון למילים שבהן היא מופיעה בראש מילה בלבד ורק מאוחר יותר לעבור למילים שבהן האות ממוקמת באמצע ואז בסוף. או להיפך: כשהיא בסוף ואחר כך כשהיא באמצע.
  2. לשייך את האות למילים שבהן האות מופיעה ללא קשר למיקום שלה.


במה לעברית

לתוכנית שרים ורוקדים עם האותיות נבחרה השיטה השנייה וזאת כדי ליצור מלכתחילה הרגל: להקשיב לכל המילה ולצליליה. הרגל זה יקל על הלומדים בהמשך הדרך: לצורך זה השלב של הפקת הצליל של האות בצורה מודעת – משמעותי ומסייע. הוצאתי מהכלל את האות אל"ף. בסיפור, בשיר ובחידון הציורי שלה היא ניצבת בראש מילה. הסיבה לכך היא הבלבול שעלול להיווצר בתחילת הדרך במילים שבהן האות א' הממוקמת באמצע או בסוף אין צליל (א' שקטה).

בתוכנית שרים ורוקדים עם האותיות ההיכרות עם האותיות נעשית בדרך ציורית, סיפורית, שירית ותנועתית. האותיות מוצגות כדמויות אנושיות שמספרות סיפורים, שרות ורוקדות. האות מצטיירת כדמות שאפשר לחבב ולהזדהות עם תכונותיה ומעשיה.

ההאנשה של האותיות יוצרת חוויה לימודית אחרת שמתממשת בהמשך הדרך גם בשלב של: לימוד ניקוד בדרך חווייתית. שם התוכנית המזומנת לתלמידי כיתות א'  ב' בנושא זה הוא: חוויות מארץ הניקוד. בתוכנית זו ללימוד ניקוד לילדים, סימני הניקוד הופכים לדמויות אנושיות משעשעות ביותר והתלמידים הופכים לשחקנים המשתתפים במחזמר והעוסקים תוך כדי החזרות בלימוד קריאה.

בתוכנית השלישית של 'במה לעברית' המיועדת לכיתות ג' ד' ושמה : קולות ממלכת האותיות   חוזרים התלמידים לאותיות, אך רק לאלה שעלולות לגרום לשגיאות כתיב. הווה אומר: צמדי האותיות שצלילן דומה או זהה. א ע  ט ת  ב ו  ח כ ק  ס ש  באותם אמצעים עלילתיים, שיריים, תנועתיים ותיאטרליים שאימצנו לצורך לימוד אותיות, לימוד ניקוד בדרך חווייתית ולימוד קריאה נתמודד עם השגיאות ונוביל את ילדיכם ותלמידיכם בשמחה ובבטחה לאיות הנכון.

The post לימוד אותיות לילדי הגן ולכיתה א' appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
לימוד ניקוד לילדים https://www.bama-laivrit.co.il/%d7%9c%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%93-%d7%a0%d7%99%d7%a7%d7%95%d7%93-%d7%9c%d7%99%d7%9c%d7%93%d7%99%d7%9d/ Tue, 02 Aug 2022 12:32:51 +0000 https://www.bama-laivrit.co.il/?p=20683 לימוד ניקוד לילדיםמאת: אירית בן צור 'במה לעברית' הכותרת: 'לימוד ניקוד לילדים' שגוייה! אך זה הניסוח הגוגלי המקובל ומי אני כי אלין? פירוש הכותרת פשוט למדי: מלמדים את הילדים לנקד. האם זו הייתה כוונת המשוררת? לא ולא! שהרי מי מלמד בימים אלה לנקד? אפילו בחטיבות ובתיכונים בניגוד גמור למה שהיה נהוג בעבר, התלמידים אינם לומדים […]

The post לימוד ניקוד לילדים appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>

לימוד ניקוד לילדים
מאת: אירית בן צור 'במה לעברית'

הכותרת: 'לימוד ניקוד לילדים' שגוייה! אך זה הניסוח הגוגלי המקובל ומי אני כי אלין? פירוש הכותרת פשוט למדי: מלמדים את הילדים לנקד. האם זו הייתה כוונת המשוררת? לא ולא! שהרי מי מלמד בימים אלה לנקד? אפילו בחטיבות ובתיכונים בניגוד גמור למה שהיה נהוג בעבר, התלמידים אינם לומדים לנקד! ואם הם לא לומדים ניקוד אז אין צורך בידע דקדוקי על החלוקה להברות סגורות והברות פתוחות, על שווא נח ושווא נע, על השורשיים, על הפעלים והבניינים, על שמות העצם ועל הגזרות ובקיצור: אפשר לוותר על ההתמצאות הבסיסית בכללים ובחוקים של שפתינו העתיקה והיפה; ורק הלב המאזין לכל רחש, מתכווץ מההפקרה הזאת של השפה. אך כרגע, על אף מצבה העגום והעצוב מה שבאמת חשוב זה להבין את הכוונה הנסתרת של הכותרת המבטיחה: 'לימוד ניקוד לילדים'. ובכן הכוונה היא: 'לימוד סימני הניקוד לילדים'. ובשפה עוד יותר מדויקת ובהירה אומר: 'הכרת סימני הניקוד לילדים ולימוד קריאה'. כותרת לא קצרה, אך קולעת!

האתגרים בלימוד קריאה

בשלב הראשון עוסקים ההורים, הגננות והמורות ב'לימוד אותיות לילדי הגן'  ו'לימוד אותיות לכיתה א'. תהליך זה נמשך כשנה בגן חובה ובעת הצורך הוא גולש לכיתה א'. לאותיות האל"ף בי"ת נכתבו והולחנו שירים רבים שילדינו גדלים על ברכיהם. השירים מסייעים להם לקלוט את שמות האותיות ולהפנים את הסדר הקבוע שלהן. בשנה הראשונה בבית הספר, חוזרים עדיין על שינון האותיות, אך כובד המשקל עובר להיכרות עם סימני הניקוד: עם שמותיהם המוזרים, עם צורתם הגרפית, עם תנועת השפתיים הנדרשת להגייתם ועם תנועת השפתיים והלשון המתרחשת בשילוב עם האותיות. מדובר בתהליך לימודי מורכב וקשה ואין כמעט שירים שיכולים להקל ולהשביח את המלאכה.סימני הניקוד הם כמו שפה חדשה שלמילותיה אין קשר למציאות שבה ילדינו חיים ואף שירים אין לה.

מי זוכר את שמות סימני הניקוד?

בדקו עם עצמכם ועם אנשים בגילאים שונים, קרובים ורחוקים כמה שמות של סימני ניקוד חקוקים בזיכרונם? ועוד שאלו: מי זה קובוץ? ומה שמו של סימן הניקוד הדומה לו בתנועה? מה ההבדל בין סֶגּול לסָגול? איך מאייתים את סימן הניקוד צירי? (לא צרה) ומה ההבדל בין שווא נח לשווא נע? וכל זאת למה? כדי לחשוף את ההבדלים במטען הידע הלשוני הקיים בין הדורות ולהבין עד כמה הידע העברי הבסיסי הולך ופוחת.

'במה לעברית' ומשימותיה

'במה לעברית' לקחה על עצמה משימה מאתגרת: ללמד קריאה ולהנחיל את מיומנויות הלשון בגישה אחרת:  דרך סיפורים, שירים, מוזיקה ותנועה.                                            
באמצעות התוכנית הראשונה המיועדת לילדי גן וכיתות א' יכירו הילדים את האותיות העבריות. שם התוכנית: שרים ורוקדים עם האותיות

באמצעות התוכנית השנייה המתאימה לכיתות א ב' יכירו ילדיכם ותלמידיכם את סימני הניקוד ויעשו את צעדיהם הראשונים בקריאה. שם התוכנית: חוויות מארץ הניקוד

באמצעות התוכנית השלישית המיועדת לכיתות ג' ד' יצטמצמו לילדיכם ולתלמידיכם שגיאות הכתיב ואולי אף ייעלמו כליל. שם התוכנית: קולות ממלכת האותיות   

בשלוש התוכניות הללו מתקיימת האנשה מלאה של האותיות וסימני הניקוד. בעלילות שנרקמו למען ילדיכם ותלמידיכם הם הופכים לדמויות אנושיות המככבות כל אחת במחזמר שלה. התלמידים יכולים לצחוק איתם, לטייל איתם, לשחק איתם, להתווכח איתם ולהזדהות איתם וכך – מלאכת ההפנמה של שמות האותיות ושמות סימני הניקוד נעשית כמעט מעצמה.

בתוכנית חוויות מארץ הניקוד על התלמידים להכיר לא רק את שמות סימני הניקוד, אלא את צורתם הגרפית ואת הגייתם. מתוך מטרה לצור תהליך של לימוד ניקוד בדרך חווייתית, שזרתי במחזמר שלל שירי הגייה המלווים ב2 סדרות של תנועות:

  1. סדרה הממחישה בתנועת הידיים את תנועת השפתיים של כל סימן ניקוד או צמד
  2. סדרה הממחישה באמצעות הידיים והאצבעות את הצורה הגרפית של כל סימן ניקוד.

השילוב של שירי ההגייה העוברים מאות לאות, שבהם מומחשים בתנועה פעם צורת השפתיים ופעם הצורה הגרפית של כל סימן ניקוד, הופך את  הלימוד לא רק לחווייתי אלא לקליל ובלתי נשכח. אין עוררין על כך שתהליך המלווה בשירים, בתנועה ובתכנים מעניינים מסייע לקליטה והפנמה קלה של סימני הניקוד, שמותיהם, צורותיהם ותנועתיהם.

החוויה מתעצמת מכיוון שבמסגרת העבודה על מחזמר והתהליך הבימתי ביצוע שירי ההגייה נעשה בצורה תיאטרלית, כלומר: מוגזמת במקצת ומשעשעת.

לימוד קריאה

הילדים מקשיבים למחזמר שתכניו המאוירים והמושמעים מוקרנים על מסך.
לאחר ההפנמה הקלה של הסצנה המתחוללת והמילים הנאמרות, המנחה והתלמידים קוראים את הקטע יחד. התלמידים קוראים את המילים המודגשות, אלה שסימני הניקוד שלהם כבר נלמדו ונקלטו והמנחה קוראת את היתר. היא עושה זאת  ברוח התיאטרלית השורה עליה דרך קבע וסוחפת אחריה את הילדים הקוראים. בכל מערכה, לאחר שעוד סימן ניקוד או צמד נקלט במוחם של הלומדים, השתתפותם גדלה והשמחה רבה!

שלושת המחזות של 'במה לעברית' ללימוד קריאה ואיות נכון דרך משחק שירה, ותנועה, נמצאים במאגר התוכניות של משרד החינוך.
מספר התוכנית במאגר הכוללת את 3 התוכניות: 2692

The post לימוד ניקוד לילדים appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
משחקי מילים בשפה העברית https://www.bama-laivrit.co.il/%d7%9e%d7%a9%d7%97%d7%a7%d7%99-%d7%9e%d7%99%d7%9c%d7%99%d7%9d/ Sun, 31 Jul 2022 09:33:22 +0000 https://www.bama-laivrit.co.il/?p=20665 השפה העברית בנוייה משורשים, אפשר ליטול שורש לשנות את סדר המילים וליצור שרשראות של מילים שיש ביניהן קשר רעיוני.

The post משחקי מילים בשפה העברית appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>

משחקי מילים
מאת: אירית בן צור  – 'במה לעברית'

השפה העברית

השפה העברית היא שפה שורשית, ייחודית ומופלאה שאין כמותה! באופן תת מודע היא מעצבת את צורת החשיבה של דובריה. להלן כמה דוגמאות של משחקי מילים מעצבי תודעה: מגיל רך מתחילות האותיות ש.ל.מ להתנגן באוזני דוברי העברית ולהטמיע בנשמתם את הרעיון שהשלום הוא הדבר השלם המושלם והכי משתלם. להגיע אליו זה לא פשוט, נחוץ לשם כך לעבור השתלמות. השורש ש.ל.מ מעביר לנו עוד מסר שאי אפשר למחוק או לסנן: שעבור השלום צריך לשלם.

בשורש המילה מחיר נושא התשלום שוב מודגש ומובהר: יש מחיר ליצירת המחר!

שימו לב: בשפה העברית גנוזה המלצה גלויה ביותר: לדבר ולדבר!
על כל הדברים, ואף לרדת לעומקם של כל הרבדים.
כשניאלץ להתמודד עם איזשהו פחד טמיר, נוכל באמצעות הדיבור את הפחד – להדביר .
מעת לעת אפשר לפתוח שער סגור ולעבור בחיוך מעולם הדיבור היישר לעולם הבידור!

שורשי החוכמה הגלויה הנסתרת

חלק מחוטי המחשבה הנטווים ממילה זו או אחרת נראים לנו טבעיים ומובנים מאחר והם מוטבעים בשורשי המילים בצורה פשוטה וגלויה, אך יש בשפה העברית גם חוכמה סמויה.
כדי לחקור את זו שאינה נראית לעין אך נשמעת לאוזן יש לשלוף את אותיות השורש של
מילה שאת מסריה נרצה לחקור, לשנות את סדרן, ליצור תת שורשים ולמצוא את המילים הגלומות בהם. או אז נוכל לבדוק מה הן תורמות לנושא הראשי. ההקשרים הסמויים
שמתגלים מפתיעים ביותר.

האם ידעתם למשל: מי אמור לדאוג לשלומנו כלומר לשלום הפנימי והחיצוני של עמינו?
המושל, הממשלה! האם אי פעם חשבתם שכל אחד מחברי הממשלה ללא יוצא מן הכלל,
אמור  להיות לנו למשל?

המציאות שבה אנו חיים היא לא גזירה! על פי האותיות היא המצאה!  כשהלב נחמץ,
יש ביכולתנו להמציא מציאות חדשה! מה שנחוץ לשם כך לאדם או לעם זה: צמא, אומץ ומאמץ.

השפה העברית היא השפה היחידה בעולם המעודדת את דובריה להביט אחורנית אל
העבר
ולראות אל מֵעֵבֶר. צירוף האותיות ע.ב.ר מעיד על המשימות המוטלות עלינו כדוברי השפה:

  1. להעביר מן העולם את הבערות, את הבעירה ואת הרעב. 2. להיות מעורבים בנעשה,
  2. ליצור ערבות הדדית 4. לדבר תמיד בצורה ערבה. שיהיה לכם בהצלחה!


השפה העברית מצטמקת

מכל שורש עברי אפשר להצמיח עץ מופלא שענפיו ספורים או רבים וללמוד דבר מה חדש על הנושא המונח לפתחנו. בעת האחרונה חל אובדן הדרגתי של מילים. שימוש מופחת בהן מוחה מתאי המוח חוטים דקים וענוגים של מחשבה מאירת דרך. גם הנוהג החדש להשתמש במילים שליליות להבעת דברים חיוביים  משבש ומשפיע לרעה על צורת החשיבה. הנה למשל: החלפנו את הברכות 'שלום' ו'להתראות' בהיי ובביי שאין להן כל משמעות והרי על פי השפה העברית המופלאה לכל מילה שמשמיעים חייבת להיות משמעות. אנו מתים והרוסים אחד על השני, ואדם שאנו מעריכים עלול להיות מכונה בפינו בן ז…. מרוב הערכה.

השימוש בשמות תואר בימינו

רשימת שמות התואר הנמצאים היום בשימוש הולכת ומצטמצמת: מהמם, מדהים, אחלה – אלה המילים המקובלות. ומה עם נפלא? מה עם נהדר, מרגש, מעולה, מוכשר, מתחשב, מקצועי וכ"ו? כשמדובר במשוב שאנו רוצים לתת על דבר טוב שנעשה, חפשו מילת תיאור מדויקת וממצה והציבו אותה בתוך משפט שיבהיר ויסביר את מהות את התכונה הטובה שבאה לידי ביטוי. המשוב ייתן לתכונה הזו עוגן ויחזק אותה. כמחנכים והורים הפכו את השבח לכלי חינוכי חשוב להשבחת החשיבה.

ומה באמתחתנו?

'במה לעברית' נוצרה כדי לספר על החוכמה המונחת חשופה ונושמת לנגד עינינו, זו שלא
תמיד אנו נוטים לזהות. הסיפורים ההומוריסטים המסופרים במופעי 'במה לעברית' שזורים במשחקי מילים המשנים את נקודות המבט ומגמישים את צורת החשיבה. משחקי המילים מוגשים כחידות.

יצרנו למענכם סדנת התפתחות אישית 'הזמנה יומית לאושר' שנטוותה משמות הימים (המספרים והאותיות) וכמו כן סדרה של מופעי חג.

המופעים והסדנאות מלווים בשירים מקוריים ובתנועה. הקהל משתתף במשחקי המילים
ומופעל קלות בתנועה. מהניסיון רב השנים שהצטבר אפשר לומר שבכל מפגש ומפגש:
הלב נרעש ונרגש והחיוך לא מש.

The post משחקי מילים בשפה העברית appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
לימוד קריאה https://www.bama-laivrit.co.il/%d7%9c%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%93-%d7%a7%d7%a8%d7%99%d7%90%d7%94/ Sun, 31 Jul 2022 07:45:36 +0000 https://www.bama-laivrit.co.il/?p=20648 לימוד קריאה  – בכיתות א'  ב'  ג'  ד'מאת: אירית בן צור – 'במה לעברית' לימוד קריאה בכיתה א' בני יחידי עלה לכיתה א' ואימו יחידתו התמלאה חששות. מגיל חצי שנה אהב הילד לדפדף בספרים ולהקשיב לסיפורים. מגיל שנתיים, צעד אחר צעד, התבטא בחינניות ובעושר לשוני וגילה עניין בשפה העברית, באותיותיה, בחרוזיה ובסימנים המוזרים השזורים במילותיה. […]

The post לימוד קריאה appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>

לימוד קריאה  – בכיתות א'  ב'  ג'  ד'
מאת: אירית בן צור – 'במה לעברית'

לימוד קריאה בכיתה א'

בני יחידי עלה לכיתה א' ואימו יחידתו התמלאה חששות. מגיל חצי שנה אהב הילד לדפדף בספרים ולהקשיב לסיפורים. מגיל שנתיים, צעד אחר צעד, התבטא בחינניות ובעושר לשוני וגילה עניין בשפה העברית, באותיותיה, בחרוזיה ובסימנים המוזרים השזורים במילותיה. "רק שלא יאבד את אהבתו לספרים ואת הסקרנות הבלתי נלאית לשפתנו!" (חשש מס' 1)

אמא ששרה, מספרת וחוששת

מהרגע שהוא יצא לאוויר העולם לא הפסקתי לדבר אליו ולהמציא לו שירים. מכיוון שבגילאים הרכים המילים נקלטות ללא קו דמיוני המפריד בין מילים יומיומיות למילים גבוהות לא יצרתי הפרדה שכזאת. "ואיזו שפה הוא יאמץ בבית הספר?" (חשש מס' 2) "וכיצד הוא ינחל את האיות הנכון?" (חשש מס' 3)  זה היה החשש הטורדני ביותר, כי באותה עת נפלה החלטה במשרד החינוך לא לתקן שגיאות כתיב ולטאטא את הנושא מתחת לשטיח. (למרות שבכיתה לא היה שטיח)

ההתמודדות עם החשש משגיאות כתיב והתוצאה

נטלתי את המושכות בידיי והתיישבתי לכתוב מחזמר ששמו: קולות ממלכת האותיות לא כיכבו בו 22 אותיות אלא 11 אותיות בלבד והייתה גם מקהלת אותיות. (היא עדיין קיימת) גיבורות המחזמר הן האותיות: א-ע  ט-ת  ב-ו  ח-כ-ק  ס-ש  ומה משותף לאותיות הללו? לכל אחת מהן יש אות-אחות שצלילה דומה או זהה לצליל שלה וכידוע, זהו אחד הגורמים הנפוצים לשגיאות כתיב. 4 שנים ארכה הכתיבה וההלחנה של המחזמר. בני שהגיע לגיל 10 ליווה אותי בתהליך שכלל מחיקות רבות והמצאות אין ספור. הוא היה מקשיב לשינויים ולחידושים בחפץ לב ותגובותיו הטוו לי את הדרך.

אוצרות המחזמר

לבני מעולם לא היו שגיאות כתיב!!!! המחזמר העשיר את אוצר המילים הכללי שלו ואת מאגר המילים המשויכות לאות מסוימת. שהרי התכונות של כל אות במחזמר והפעולות שהיא מבצעת שאובות ממילים שבהן האות נמצאת. האות ע' למשל  היא עצבנית, כעסנית, מעורערת, עצובה וזועמת. היא נוטה להשתעל, לצעוק, להתעייף ולעפעף. המחזמר הנחיל לבני מילים מנוגדות, מילים לועזיות, משפחות מילים, כללי דקדוק בסיסיים, חרוזים וכ26 שירי אותיות.  הסיפור, הדמויות ודרך הכתיבה יצרו אצלו מודעות בלתי מעורערת לשגיאות (בניגוד למה שמשרד החינוך ביקש לעשות) והגבירו את תשוקתו שלא ליפול ברשת הטעויות.

כתיבה ללא שגיאות בכיתות ג' ד'

המחזמר "קולות מממלכת האותיות" הפך לכלי לימודי משמח לתלמידי כיתות ג'  ד' והועבר על ידי במועדוניות, בבתי ספר, בספריות ובמתנ"סים.

עולים לגן חובה, עולים לכיתה א' – לימוד אותיות בשירה וריקוד

באחת הספריות בהן העברתי את סדנת קולות ממלכת האותיות  בקשה ממני מנהלת הספרייה לכתוב תוכנית של שירים וסיפורים על כל האותיות כולן לקבוצה של ילדים שעלו ארצה לפני זמן לא רב. כך נולדה התוכנית המוזיקלית שמתרחשת בממלכת האותיות ושמה: שרים ורוקדים עם האותיות התוכנית שיצרתי לא התאימה – מבחינת הרמה השפתית לילדים מארצות הניכר, אך היא מתאימה ביותר לילדים הישראלים.

השפעת הריקוד והתנועה

הריקוד הוא מרכז עולמי ומקור יצירתי! הייתי רקדנית וכוריאוגרפית ורק אחר כך שחקנית, לימדתי ריקוד יצירתי המשלב תיאטרון ותנועה במשך 25 שנים. מטרות התנועות במחזותיי הן:

  1. להטמיע את המילים והעלילה בגוף
  2. ללמוד להביע תחושות ורגשות
  3. לשחרר את הנשמה
  4. לפתוח לילדים את שערי הקריאה בקלילות ובשמחה.

התוכנית שרים ורוקדים עם האותיות  יצאה לאור כספר מודפס, ספר אלקטרוני וקלטת וידיאו המשמשים ככלי עזר לגננות למורות ולהורים. לדברי הגננות שרכשו את התוכנית: לימוד אותיות לילדי הגן הפך מבחינתן לתהליך משמח, מגוון ומעשיר. שונה הדבר בבתי ספר: כשמדובר בלימוד אותיות לכיתה א', התהליך מלווה בדרך כלל בהנחיה שלי.

משכללת את לימוד הקריאה בכיתות א' ב' – לימוד ניקוד לילדים

שנים רבות עברו חלפו ויום אחד פנתה אלי אחיינית שלי וספרה לי בדאגה שהבת שלה שהייתה אז באמצע כיתה ב' מתקשה בקריאה והיא תוהה אם אוכל לעזור לה. כך החל תהליך מופלא של כתיבת המחזמר השלישי שלי: חוויות מארץ הניקוד היה זה מסע מרתק ומחבק כשבליבי בוער הרצון לקדם את הילדה האהובה בקריאה וזאת מבלי לפגוע בדימוי העצמי שלה שהתערער עקב קשייה בקריאה. סימני הניקוד הפכו לדמויות משעשעות, דיאלוגים נכתבו, שירים ומנגינות נוצרו, עשינו חזרות והכנו קטעים להצגה בפני ההורים. הייתה זו תקופה יצירתית, מרגשת ומפתיעה. התוכנית שנוצרה פותחת לילדים דלת ללימוד ניקוד בדרך חווייתית . הילדה לא רק למדה לקרוא אלא גם להגות את המילים בצורה ברורה ולהתבטא והיא התאהבה לא רק בקריאה אלא גם בהקראה – על כך יעיד אחיה הצעיר שהיה אז בן 4. אחותו הפכה למספרת הסיפורים הפרטית שלו לפני השינה.

לימוד קריאה בדרך חווייתית שעוקפת את הקשיים והתסכולים

בשיעורי 'במה לעברית' התלמידים נמצאים על במה דמיונית, הופכים לשחקנים, בונים דמויות, שרים ומתנועעים. בו בזמן הם לומדים לקרוא, להביע, להתבטא ולהבין את הנקרא.  מזמן לזמן הם מציגים קטעים למנהלת ולבעלי תפקידים. כשמדובר בשיעורים פרטיים הילד/ה ואנוכי מציגים את הקטעים. הילדים מרוכזים במשחק, בשירה, בריקוד ובאהבת הבמה ועל הדרך הם מכירים את האותיות ואת סימני הניקוד, לומדים לקרוא, נעשים מודעים לאותיות שצלילן זהה ומצמצמים את שגיאות הכתיב.

שלושת המחזות שיצרתי ללימוד קריאה ואיות נכון באמצעים תיאטרליים, זכו במכרז של משרד החינוך והוכנסו למאגר התוכניות.
המספר במאגר הכולל את 3 התוכניות: 2692

The post לימוד קריאה appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
לימוד ניקוד בדרך חווייתית https://www.bama-laivrit.co.il/%d7%9c%d7%99%d7%9e%d7%95%d7%93-%d7%a0%d7%99%d7%a7%d7%95%d7%93-%d7%91%d7%93%d7%a8%d7%9a-%d7%97%d7%95%d7%95%d7%99%d7%99%d7%aa%d7%99%d7%aa/ Sun, 31 Jul 2022 07:20:55 +0000 https://www.bama-laivrit.co.il/?p=20619 לימוד ניקוד בדרך חווייתית מאת: אירית בן צור – 'במה לעברית' הגדרת תהליכי לימוד מקוריים וחדשניים כ'חוויה' נפוץ מאוד בימינו אך למעשה זו הגדרה מעורפלת במקצת הנוגעת יותר ברגש מאשר במהות. כדי להסיר מעט את הערפל מעל מילה יפה זו, הבה נציץ לרגע בכמה מילונים ונראה את מגוון הפירושים הניתנים למילה 'חוויה'. 'התרשמות עמוקה מאירוע, […]

The post לימוד ניקוד בדרך חווייתית appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>

לימוד ניקוד בדרך חווייתית

מאת: אירית בן צור – 'במה לעברית'

הגדרת תהליכי לימוד מקוריים וחדשניים כ'חוויה' נפוץ מאוד בימינו אך למעשה זו הגדרה מעורפלת במקצת הנוגעת יותר ברגש מאשר במהות. כדי להסיר מעט את הערפל מעל מילה
יפה זו, הבה נציץ לרגע בכמה מילונים ונראה את מגוון הפירושים הניתנים למילה 'חוויה'.

  1. 'התרשמות עמוקה מאירוע, פעילות, או תהליך שנוטלים בו חלק'

ההתרשמות העמוקה מבטיחה שהחוויה שעברו התלמידים תיחקק בליבם ובמוחם ותירשם בזיכרונם לאורך זמן ואולי אף לתמיד.

  1. 'מעשה או תהליך המעורר התרגשות, התפעלות, התפעמות והזדהות.'

כאשר החוויה שצפה ועולה היא רגשית ומלווה בתחושות חיוביות המתוארות לעיל אין ספק שהתלמידים ירצו לחזור עליה.

  1. 'לחוות – משמעו להתנסות'

החוויות בונות את ניסיון החיים של ילדיכם ותלמידיכם מרגע צאתם לעולם. ניסיון החיים הנרכש ונצבר הוא זה שיקבע את עתידם. חוויה לימודית שלילית עלולה לגרום לפגיעה בדימוי העצמי
ואף להוביל למסקנות שליליות לגבי לימוד אותיות ולימוד ניקוד לילדים. חוויה שכזאת תיצור חסמים בלימוד קריאה. שיעמיקו ככל שהחוויה תימשך ויתפשטו לכל המקצועות שבהם הילדים יידרשו לקרוא ולכתוב.

לאחר השלב של לימוד אותיות לילדי גן או לימוד אותיות לכיתה א' שבו מוגשת לילדים התוכנית הראשונה של 'במה לעברית': שרים ורוקדים עם האותיות מגיע השלב הבא עם התוכנית השנייה ששמה:

'חוויות מארץ הניקוד'

זהו שם המחזמר שכתבתי והלחנתי ללימוד ניקוד בדרך חווייתית וללימוד קריאה. במחזמר, כל אחד מסימני הניקוד הופך לדמות אנושית משעשעת בעלת רצונות ותכונות כשלנו: חיריק הוא טיפוס מצחיק, חולם הוא חולמני, סגול וצירי הם צמד חמד שאוהב לשחק כדורגל, להתגלגל על העשב ולסלק מהלב את העצב. כל סימן ניקוד או צמד – (שורוק וקובוץ / פתח וקמץ)  מוביל את הילדים לטיול במקום שבו ההגייה שלו מולכת. פתח וקמץ למשל ייקחו את הילדים ליער, לנהר ולים, שורוק וקובוץ ירצו לטייל בשוק ובקיבוץ אך תוכניותיהם ישתנו עקב ויכוח שיפרוץ ביניהם והזמן הלחוץ..

תוך כדי ההתרחשות נוצרות תקלות, מתגלים חילוקי דעות, יש סכנות בדרך ונוצר מתח דרמטי. התלמידים נשאבים לתוך העלילה המוקרנת על מסך בלוויית איורים יפים. המחזה גם מושמע – הכול מוקלט ומשוחק לעילא ולעילא.

במחזמר חוויות מארץ הניקוד 5 מערכות, כל אחת מוקדשת לצמד סימני ניקוד או לסימן בודד. בהפסקה שהתלמידים מארגנים במסעדה בקיבוץ, כשהם מתיישבים לאכול מתגלים להם גם שלושת החטפים: חטף-פתח, חטף-קמץ וחטף-סגול.

המחזמר שזור בשירי הגייה רבים וב2 סדרות של תנועות:

  1. סדרה הממחישה בתנועת הידיים את תנועת השפתיים של כל סימן ניקוד או צמד
  2. סדרה הממחישה באמצעות הידיים והאצבעות את הצורה הגרפית של כל סימן ניקוד.

ההתנסות של הילדים בכלי למידה חדשים, יצירתיים, מעוררי השתאות ומרגשים  יכולה להפוך כל חוויה שלילית שקדמה להתנסותם בלימוד ניקוד לחוויה חיובית: ובלתי נשכחת.

התלמידים קוראים את המחזמר עם המנחה, כשעליהם מוטל לקרוא רק את המילים שסימני הניקוד שלהם נלמדו. בכל מערכה ההשתתפות הולכת וגדלה במערכה האחרונה הם קוראים הכל וחוזרים בשלים לקריאה ולמשחק למערכה הראשונה.

הקריאה בסדנה זו אינה רגילה, יש בה נופך תיאטרלי המביא לידי ביטוי רגשי כל מצב קומי או דרמטי, ממחיש את האווירה ואת יחסי הדמויות. ההקשבה המוקדמת למחזמר המשוחק מאפשרת להבין את העלילה טוב יותר  ולחקות – במידת הצורך את דרך ההגשה. הילדים יושבים בחצי גורן וחיידק המשחק החבוי בנפשם דוחף אותם להשתתפות ולחוויית קריאה ומשחק על הבמה הדמיונית שממולם.

בין קטעי המשחק שזורים 26 שירים וכולם קמים לשיר ולהתנועע.

"כך צריך ללמד" הצהיר בפני מנהל בית ספר לאחר צפייה במפגש המסכם של הסדנה. "מה זאת אומרת 'כך צריך ללמד'?" תהיתי והוא ענה:  "המשחק התיאטרלי, הסיפור, השירה והתנועה מפיחים רוח חיים בתהליך הלמידה. המחזמר מביא לידי ביטוי תחושות שהתלמידים יכולים להזדהות איתם וזה המפתח!"

נזכרתי בחוויית הלימוד המורכבת שלי בימי ילדותי שליוותה אותי גם בימי הנעורים: הייתי ילדה תוססת ואנרגטית. הלימודים סקרנו אותי, משכו את ליבי אך סבלנות לשבת ללא תנועה במשך 45 דקות לא הייתה לי. בלית ברירה המצאתי לעצמי דרכי מילוט שונים מהישיבה הקפואה שהובילו להוצאות מהכיתה ולהזמנות תכופות של הוריי לשיחה עם המחנכת. שיעורי הספורט עברו עלי כמובן בנעימים וללא חיכוכים.

הנחייה חווייתית

ההנחיה התוססת של מנחה שהיא שחקנית, מורה לריקוד וזמרת מעוררת את התרגשותם של התלמידים, את השתאותם והזדהותם. ביום שבו הם קולטים את העובדה שהיא גם כתבה  את  המחזמר ושהיא (כלומר אני) גם המלחינה, הם מגיבים בתמיהה והתפעלות ושואלים שוב ושוב אם זה באמת נכון ואיך צצו לי כל הסיפורים והמנגינות.

חווית ההיכרות המרגשת עם יוצרת רב תחומית עוברת כחוט השני ב2 הסדנאות הוספות של "במה לעברית":

סדנה ללימוד אותיות לילדי גן ולכיתה א': שרים ורוקדים עם האותיות  סדנה לתיקון ומניעת שגיאות כתיב: קולות ממלכת האותיות  

הילדים מקבלים מושג על עבודת השחקן בתיאטרון ועל האימונים הנדרשים לפיתוח מיומנויות הבמה: אנחנו עובדים על עמידה מול קהל, ריכוז, הגייה ברורה, הבעה גופנית, שימוש בקול הבעה רגשית, הקשבה ל ושיתוף פעולה. במהלך הסדנה משאת הנפש הכמוסה בליבם של ילדים רבים להיות שחקן / שחקנית לרקוד ולשיר מקבלת מענה ומתחילה לקרום עור וגידים.

שלושת המחזות של 'במה לעברית' ללימוד קריאה ואיות נכון באמצעים תיאטרליים, זכו במכרז של משרד החינוך והוכנסו למאגר התוכניות.
המספר במאגר – הכולל את 3 התוכניות: 2692

 

The post לימוד ניקוד בדרך חווייתית appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
התוכנית המקוונת – טעימה במחשב https://www.bama-laivrit.co.il/%d7%94%d7%aa%d7%95%d7%9b%d7%a0%d7%99%d7%aa-%d7%94%d7%9e%d7%a7%d7%95%d7%95%d7%a0%d7%aa-%d7%98%d7%a2%d7%99%d7%9e%d7%94-%d7%91%d7%9e%d7%97%d7%a9%d7%91/ Mon, 27 Jul 2020 05:56:47 +0000 https://www.bama-laivrit.co.il/?p=14360 The post התוכנית המקוונת – טעימה במחשב appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>

The post התוכנית המקוונת – טעימה במחשב appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>
https://www.bama-laivrit.co.il/11312-2/ Wed, 15 Apr 2020 17:36:46 +0000 http://www.bama-laivrit.co.il/?p=11312 <iframe src="https://www.ourboox.com/embed/?id=773853" scrolling="no" width="250" height="470" style="border:none;" allowtransparency="true"></iframe>

The post appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>

The post appeared first on אירית בן צור - במה לעברית.

]]>